Daga-Kattnäs Häradsallmänning

 

Daga-Kattnäs häradsallmänning är belägen i Gnesta kommun i Södermanlands län.
Se kartan längre ner.

Daga-Kattnäs häradsallmänning har ca 11 delägare. Delägarna är jordbruksfastigheter med mark i gamla Kattnäs socken inom Daga Härad. Daga härad bestod av 6 socknar och varje socken är sin egen häradsallmänning.

Daga-Kattnäs häradsallmänning äger 561 hektar mark, fördelat på 352 hektar produktiv skogsmark och 209 hektar övrig mark. Medelboniteten, dvs markens produktionsförmåga, är 6,1 m3sk/ha och år. Den årliga tillväxten är ca 2.085 m3sk.

Trädslagsfördelningen är:

  • 82 % tall
  • 15 % gran
  •  3 % löv.

Häradsallmänningar har en lång och spännade historia, vilket det går att läsa mer om under om Häradskog och vår historia. Är du intresserad av historian om häradet Daga så kan du läsa det här.

 

Skogvaktare

Roger Andersson

070-627 32 25
roger.andersson@haradskog.se

Vad är din roll på allmänningen?
Som skogvaktare planerar jag vad som ska göras beträffande avverkning och skogsvård samt leder dessa åtgärder operativt. Jag ser även till att vägar och rågångar underhålls.
Dessutom blir det jag som på plats får titta på olika intrångsfrågor och bli ett ”bollplank” gentemot förvaltare och ordförande/styrelse.

Vilket är ditt smultronställe på Daga-Kattnäs?

Ordförande

Håkan Ekstrand

hakan@lebro.se

 

Beskriv dig själv?
Jag äger o driver Lebro gård i Kattnäs socken som har gått i arv sedan början av 1600 talet. Jordbruket är främst inriktat på spannmålsodling, skogbruk samt uthyrning av bostäder.
Dessutom driver jag ett entreprenadföretag och ett byggföretag som totalt sysselsätter mellan 10 och 20 pers, beroende av säsong. Sedan 2014 är jag även oppositionsråd i Gnesta kommun som representant för Centerpartiet.
Verksam i allmänningsstyrelsen har jag varit sedan slutet på 80 talet då jag efterträdde min far, i och med att jag då övertog fastigheten. Sedan 2015 har jag varit ordförande.

 

Vad betyder skogen för dig?
Skogen är för mig en plats för avkoppling vid tex jakt, den är även en investering för framtiden som måste skötas för att ge avkastning samt en plats att ströva runt i när man behöver samla tankar eller bara vill njuta av naturen. Skogen är ju fantastisk att följa genom livet, när man kan se hur den växer från planta till färdig skog samt hur stark naturen är att återskapa skog. Allmänningsskogen har jag följt från barnsben vid jakter och svampplockning tillsammans med far o farfar, nu försöker jag överföra det till mina barn och barnbarn.

 

Styrelsen som utses av allmänningsstämman är ansvarig för allmänningens förvaltning. Stämman är varje år på våren. Vi annonserar ut tid och plats för stämman på Häradskogs hemsida under nyheter. Vill du ha mejl om kallelse så kan du höra av dig till info@haradskog.se. 

Styrelsen sammansättning är:
• Håkan Ekstrand, Ordförande
• Arne Rosenqvist, vice ordförande
• Per Lexell
• Lars Andersson
• Fredrik Andersson
.

Styrelsen har uppdragit åt Häradskog att sköta den löpande förvaltningen. Daga-Kattnäs äger Häradskog tillsammans med 15 andra Häradsallmänningar.

Daga-Kattnäs häradsallmänning har som målsättning att sköta skogen för högsta möjliga långsiktiga hållbara avkastning. 

 

Aktuellt 2024

Stämma
Fredag 12 april, kl 10 – Wattrangsborg

 

Styrelsemöte bokslut
ons 28 feb, kl 9:30-12 – Wattrangsborg